4 Ağustos 2009 Salı

Constant Vanden Stock Stadı


Anderlecht - Sivasspor maçında Sivasspor'un yediği amatörce goller dışında dikkatimi çeken bir diğer olay ise Anderlecht'in sahip olduğu seyirci desteği. Bizlerin tabiriyle kutu gibi bir stadyum, 25 bin civarı seyirci ve inanılmaz bir atmosfer. Seyircilerin maç esnasında bu kadar aktif olduğunu İngiltere'deki birkaç stadyum dışında görmemiştim. Hakemin en basit aleyhte kararına tepkilerini 90 dakika boyunca ortaya koyuyor ve kimi pozisyonlarda hakemi baskı altına alarak sarı kart göstermesini sağlıyorlar.

Ülkemiz statlarındaki seyirci profili ile zıt bir görüntü. 6 senedir içinde bulunduğum Galatasaray tribünlerinde karşılaştığım tablonun bu maçta seyrettiklerimle uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır. Arda Turan sol kanatta 3 kişinin belini kırarken, Servet çok kritik bir pozisyonda kademeye girerken, Harry Kewell duran bir topun başına gelmişken, takımın gole ihtiyacı olduğu dakikalarda takımı ateşlemek yerine anlamsız melodiler tutturmak ne kadar faydalı? Çiğdem çıtlamaya gelenler dışında maç boyunca sırtını sahaya dönüp pozisyonlarlarla alakasız bağıran taraftarların 360 dakikada yapamayacakları etkiyi Anderlecht seyircisi 90 dakikaya sığdırmayı başarabiliyor.

"Tiyatro seyircisi" olarak adlandıran bu seyirci profili her zaman bana daha yakın ve etkili gelmiştir. Bir an önce de ülkemizde statları dolduran taraftarların maç içinde daha aktif rol alması dileğiyle...

3 yorum:

hadizlow dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum bu yazdıklarına. Gürültü kirliliğinden başka bi şey değil. Oyuncuyu motive etmeyi bırak motivasyonunu bile bozabilir zaman zaman. Hıncal Uluç' un da dediği gibi Saldıııır Gaaalatasaray la nereye kadar. Seyirci maçın içinde olmalı, güzel hareketlere, gol pozistyonlarına, hakem kararlarına anında tepki vermelidir.

Levent Karli dedi ki...

Gözün kapalı maçı seyrettiğinde İngiltere de maçta nolduğunu rahatlıkla anlarsın, top direği mi yaladı ne oldu herşeyin bir dili ritmi var. Mükemmel yazı.

Adsız dedi ki...

Liverpool'u evinde izleyebilmeyi cok isterdim. Bunun disinda Italyan taraftarlarin tribünlerde söyledigi sarkilar da ayri bir hava katmiyor degil... : ) Onur

 
Site Meter