11 Ağustos 2009 Salı

Gaziantepspor Maçının Ardından


Farklı kazanılan Netanya maçından sonra Gaziantepspor önünde ortaya konan futbol ufak bir hayalkırıklığı sebep oldu. Yeni transferlerin takıma adapte olması ve oyuncuların Rijkaard'ın beklentilerini karşılayabilmesi biraz zaman alacak gibi.

Ligin ilk maçına baktığımız da, kalede Leo Franco tam anlamıyla güven veriyor diyemem ama De Sanctis'e göre daha derli toplu gözüküyor. Yenen ilk golde önde durma sevdası yüzünden topa yaptığı hamle yetersiz kaldı. Diğer pozisyonlarda ise başarılıydı. Penaltı pozisyonunda hakeme itiraz eden Sabri'yi uzaklaştırmaya çalışması güzeldi. Keşke böyle işlerle uğraşmak zorunda kalmasa.

Defans hattı ise maçı idare ettirecek bir performans ile oynadı. Geri dörtlünün en derli toplu gözüken oyuncusu Hakan Balta her zaman ki standartındaydı. Gökhan Zan saçma sapan zamanlama hataları yapmaya devam ediyor. Servet'in yanında Netanya maçında iyi bir görüntü çizen sağlam bir Emre Güngör daha iyi alternatif olabilir. Avrupa Ligi maçında ilk toplara müdahalesi ile güven vermişti. Hatta bu bölgede Gökhan Zan'ın yerine Emre Aşık bile düşünülebilir. Defansın sağında ise her zaman ki savruk görüntüsüyle Sabri vardı. İleri çıktığı zamanlarda geri koşmayan, penaltı pozisyonda zamanla hatası yapan Sabri bu bölgenin alternatifi olmaktan biran önce çıkmalı. Sağ bek pozisyonunda Uğur Uçar'da ısrar edilmesi hem takım oyunu açısından hemde uzun vadede daha faydalı olacaktır. Eğer Sabri o bölgede düşünülüyorsa acilen transfer yapılmalıdır.

Mehmet Topal ve Linderoth'un yokluğunda orta sahada oynayan Mustafa Sarp - Ayhan ikilisi bu tarz maçları kaldırabilecek kapasitede. Mustafa Sarp rakibi bozma ve top çalma da başarılıydı. Attığı goller sayesinde hücumcu bir profil çizse de duran toplar dışında da hücuma katkı sağlaması lazım. Bu bölgede düşünülecek ideal ikilinin (Mehmet Topal ve Linderoth) sakat olması Galatasaray'ın başını çok ağrıtacaktır. Eldeki Mustafa Sarp, Ayhan ve Barış üçlüsü ligi kaldırabilecek güçte olsa da 3 kulvarda bu yükün altından kalkacak güçte değil. İlerleyen günlerde daha sert ve hazır rakipler ile oynanacak maçlarda bu bölge zayıf kalabilir. Her sakatlandığında en az 3-4 hafta sahalardan uzak kalan Mehmet Topal ve Linderoth'dan düzenli katkı alınamayacaksa bu bölgeye oyunu çift yönlü oynabilecek, orta saha direncini artıracak bir transfer şart gibi.


Çiceği burnunda kaptan Arda Turan ileri dörtlüde en hazır durumdaki oyuncu. Maçı da 1 gol 2 asistle tamamladı. Duran toplardaki isabetli orta yüzdesinin artması sevindirici. Fakat hala daha bazı duran topların başına Sabri'nin gelmesi ise bir o kadar üzüntü verici. Umarım Elano'da takıma girdikten sonra bir daha bu tarz manzaralarla karşılaşmayız. Keita sahada kaldığı sürece çok aktif bir görüntü sergiledi. Sadece oynadığı pozisyonda sınırlı kalmayıp geniş alanda oynamaya çalışıyor. Çok faydalı olacağından şüphem yok. Aydın, Netanya maçının aksine daha tutuktu. Kendisinden beklenen performansı Netanya maçında sergilese de, bu performans istikrarını sağlaması lazım. Keita, Arda, Elano ve Kewell'in arkasında zaman zaman şans bulacaktır. Bu sefer de beklenen patlamayı gerçekleştiremezse kendisini Anadolu'da kiralık bulabilir. Gözüken o ki bu yıl Kewell rotasyona en çok giren oyunculardan olacak. Kewell'dan yüksek verim alabilmek için onu ekonomik kullanmak faydalı olabilir.

Baros beklenilenin aksine çok pozisyon bulamadı. Arda'ya yaptığı asist dışında etkisizdi. Zamanla form tutacaktır. Arkasında ve yanında oynayan oyuncuların performansı en çok onu etkileyecektir. Nonda'nın gollere devam etmesi sevindirici. Bu performansı ile bazı maçlarda formayı Baros'tan alması muhtemel. Baros'un aksine Nonda orta sahadan gelen toplarda duvar görevini işini çok iyi yapıyor. Topu saklayarak ya da tek pas yaparak takımını kolay ve hızlı şekilde ileriye taşıyor. Gönderileceği söylentilerine anlam veremiyorum, takımı tanıyan, formda ve güçlü olduğu sürece neler yapabileceğini bildiğiniz bir oyuncuyu göndermek yersiz olur. Kongolu forvetin takımda kesinlikle kalması gerekiyor.

Sonuç olarak lige üç puanla başlamak güzel olsa da oyun açısından kafalarda epey soru işaretleri mevcut. Mehmet Topal ve Linderoth'suz orta saha çok yumuşak kalıyor, ki bu takıma daha Elano'da girecek. Kafalardaki oyunun sahaya yansıtılabilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var. Sarı-kırmızılı taraftarlar tünelin ucunda ışığın varlığını hissediyorlar, şu an için önemli olan bu karanlık tüneli en kısa sürede ve en az hasarla atlatabilmek.

2 yorum:

ozgur dedi ki...

%100 katılıyorum,
tespitler çok doğru ve isabetli,
bu arada bu sene alternatif olarak bi formamız daha olacakmış,
gerek gs yönetimndeki hatrı sayılır dostlarımdan gerekse adidasta görev alan 1-2 arkadasımdan öğrendiğime göre bu forma düz kırmızı olacakmış,
yanılmıyorsam 2yada3 sezon önce öyle bir formamız vardı,ona çok benzer oldugunu söylediler..

Adsız dedi ki...

Sarı rengine de sahip çıkalım bence yıllardır Fener'e bırakıldı. Bu renk sadece Fener in değil. Kubilay, Arif zamanından hatırladığımız çok güzel sarı formalarımız vardı.

KASAP

 
Site Meter