25 Mayıs 2009 Pazartesi

Tough Guy



“Turkish Delight” 1987'de Galatasaray altyapısında başladığı futbol kariyerine tam 22 yıl sonra Ewood Park'ın çimleri üzerinde veda etti.

Galatasaray'ın 2000 yılında UEFA şampiyonluğuna giden serüvende ne yazık ki son durağa gelmeden trenden ayrılmıştı Tugay. Her zaman olduğu gibi Tugay'ın da değeri, gidişinden sonra anlaşıldı. Hatta onun takımdan gidişini doğru bir hamle olarak değerlendirenler bile olmuştu. İskoçya'da ve İngiltere'de ortaya koyduğu saha dışındaki duruşu ve saha içi performansla herkesi kendisine hayran bıraktı. 8 yıl boyunca formasını terlettiği Blackburn Rovers forması ile kendine yakışır şekilde uğurlandı. Son maçlarda alınan başarısız sonuçlardan dolayı stadını dolduramayan Blackburn Rovers tribünleri bu sefer tıklım tıklımdı. Blackburn Rovers formasını en az 10 yıl giymiş oyuncularına jubile yaptığı için gösterişden uzak sade bir veda oldu Tugay için. Onun için açılan pankartlar, herkesin giydiği Tugay maskeleri, ve o güne özel sınırlı sayıda üretilen tişörtler ise bu unutulmaz vedaya renk kattı.

Takımlar sahaya çıkarken Blackburn Rovers ilk 11'i bu lokum gibi Türk'e jest yapıp tünelde beklerken, Tugay'ın onları sahaya davet ederken yüzündeki gülücükler ise sanırım 22 yılın karşılığıydı. Hala içindeki futbol aşkı yaşıyordu ilerlemiş yaşına inat edercesine...

Ne yazık ki böyle bir değerimizin vedasını uzaktan izlemek, bu tarz sahneleri ülkemizde yaşayamamak gerçekten çok üzücü. Yıllarca hizmet vermiş insanları en azından güzel bir vedayla uğurlamak aslında ne kadar da kolaymış. Gösterişten daha çok niyet daha önemli sanki. Umarım buradanda bir ders çıkarabiliriz.

Uzak mesafelerden gelişine attığı unutulmaz gollerin ardından yaptığı kendine has gol sevinçlerinin yanında istikrar, oyun zekası ve liderlik vasfı akılda kalanlar.

Bana nedense çok popüler olan "Guardiola" imajına en yakın isim gibi geliyor. Defans ile hücum hattı arasındaki köprü oluşuyla, istikrar ve futbola modern bakışıyla. Futbolcuyken "korkmaz" olup şuan "skor korkusu" yaşayan kimilerinden Guardiola yaratmak yerine herkesin gözü kapalı futbol bilgisine güvenebileceği bu futbol adamını yuvasına dönmeye ikna edip, büyük umutlarla kurulan bu takımı emin ellere bırakmak belki daha tutarlı olabilir. Elbette saha içi sonuçlarına ve egolara göre karar vermeyip, arkasında duracak bir yönetim ile birlikte.





Andre Ooijer : "You can't really compare players with others, but Tugay is one of those special players. He's a real legend."



Rovers boss Sam Allardyce : "Having worked with him he is not just a skillful player, he is more than that, he's a really nice human being."

6 yorum:

İsmail Çatık dedi ki...

kalitesini ve değerini gidince anlaşılan Tuğay'ın yuvaya dönüşü için aceleci olmamak gerekir bence. Guardiola mayası iyi tuttu (tabi bu sütün kaitesiyle de doğrudan alaklıydı) demem o ki Tugay kalitesindeki bi adamı ikici bi ''Korkmaz'' yapmaya ne hakkımız ne de kredimiz var... bi de küçüklüğümden beri sembolümüz olan ''aslana'' benzetmişimdir hep Tugay'ı. Ne lokumu abi ''Tugay you are my turkısh lion''

tranella dedi ki...

Tugaya bizim göstermediğimiz değeri el oğlu gösterdi oralarda kalsın hiç buralara dönüp kendini yakmasın

hadizlow dedi ki...

Maç öncesi ısınma hareketlerinde resmen şov yapardı. Sadece onun bu haretleri için bile maça gidilirdi. Değerini bilemedik diyoruz ama iyi ki de gitmiş. Galatasaray yönetiminin bu vefa anlayışıyla 34 olamadan futbolu bıraktırırlardı.

Unknown dedi ki...

Hftanın özetini okudum az önce.İlk öne Şampiyonlar Ligi ve maçın genel yorumunu,daha sonra NBA'da Orlando gerçeğini ve başarısını en son olarak da İngilteredeki Futbol ve İnsanlık elçisi Trabzon kökenli eski Galatasaraylı Milli Futbolcumuz Tugay KERİMOĞLU'nun portresini.Gerçekteen de bu haftanın özeti bu üç konu.Bu arada sezon kapanıyor ve Milli Maçlardan sonra belirli bir süre Futboldan ayrı kalacağız.Ama NBA Finalinde ORLANDO ve Hidayeti izlemeye devam edeceğiz.Yüksel KALYONCU.

Hagi10 dedi ki...

Galatasaray'daki son yılında gerek tribündeki taraftarlar gerekse spor yazarları, defanstan her top aldığında kendi etrafında bir tur dönmeden topu ileri taşımadığı için kendsini eleştirmekteydi. G.Hagi ise bir röportajında Türkiye'de gördüğü en iyi oyuncu olarak bahsetmişti kendisinden. Büyük "10" numaranın tespitlerinin ne kadar doğru olduğunu yıllar gösterdi.

CAA dedi ki...

Tugaya bugün birde biz veda edeceğiz.Gerçe emeğine karşılık jübile maçı yakışırdı ama Galatasaray Suat Kaya hariç son zamanlardaki değerlerine hiç jübile yapmadı hala umutla bekliyorum.22 kişi olduklarında Ali Sami Yen yıkılmadan bütün değerlerimizi bir jübile maçında göreceğiz.

Evet Jübile yapamıyoruz ama Tugayımıza bugün sahada veda edeceğiz.

 
Site Meter