27 Mayıs 2009 Çarşamba

Ve kazanan...


Beklenen final bu gece Roma Olimpiyat Stad’ında. Bir tarafta bu seneyi 3 kupa ile bitirmek isteyen katalanlar diğer tarafta oynadığı üç şampiyonlar ligi finalinde de kupayı müzesine götüren ingilizler.

Final maçına Barcelona cephesinden baktığımızda, kanatlardaki sorun gözümüze çarpıyor ilk olarak. İlk onbirin değişmez bekleri Dani Alves ve Abidal cezalı. Defasın göbeğinde de sıkıntı büyük. Marquez sezonu kapatmıştı, Milito bu sene ortalıklarda yok. Bu da demek oluyor ki Guardiola’nın defansda birden fazla yama yapması gerecek. Chelsea'ye karşı rövanş maçında stoperde görev yapan Yaya Toure’nin bu akşam Manu forvetlerine karşı işi daha zor. Zaten ağır olan defans hattı Toure ile daha da yavaşlıyor. Benim tahminim sağda Puyol solda Sylvinho göbekte ise Yaya Toure ve Pique ikilisi. Orta sahada Toure'nin yerine Keita oynayacaktır, forvet hattında bir değişiklik beklemiyorum.


Manchester United’da daha sakin bir hava var. Yarı final rövanş maçında takımı finali garantilemiş olmasına rağmen penaltıya sebep olup, kırmızı kart gören Fletcher dışında eksik bulunmuyor. Forvette ise Rooney – Ronaldo – Berbatov üçlüsünün sahada olup Ferguson ile iyi geçinemeyen Tevez’in yedek kulubesinde beklemesi muhtemel.

Bunlar saha dışındaki gelişmeler saha içine baktığımızda ise, Barcelona yarı finalde Chelsea karşısında beklenildiğinden daha fazla zorlandı ve turu son saniye golü ile geçti. Barcelona’yı bu kadar zorlayan Hiddink’in oyun zekası ve sahaya koymak istediği oyun anlayışına uygun kadro kalitesiydi. Manchester United ise Chelsea’nin aksine Barcelona pas organizasyonu bozmaya çalışarak değil, topu ayağında tutarak bunu başaracaktır. Zaten kırmızı şeytanlar topun kendilerinde olmasını isteyen bir oyun yapısına sahip ve hücum zenginliğini etkin kılabilmek için topa sahip olabilmeliler.

Barcelona’ya karşı oynayan takımlar evlerinden kendi toplarını getirmezlerse topla oynama şansları 90 dakika boyunca çok az oluyor. Barcelona, top ayağındayken uyguladığı makine düzenindeki pas organizasyonu rakibi inanılmaz derecede yormakta. Topun peşinden koşmak karşı takımının kondisyonunu aşağıya çekmekte ve Barcelona’nın istediklerini uygulamasını kolaylaştırmakta. Messi’nin maçların son 15 dakikalık bölümündeki etkinliğini artması da bunun sonucu.


Maçın kilit noktalarına gelirsek, Barcelona’nın yamalı defans ile istediği futbolu sahaya koyabilmesi zor gibi. Sergio Ramos ve Maicon ile beraber en iyi hücümcu sağ bekler arasında yer alan Dani Alves’in bindirmeleri bu maç olmayacak. Sol tarafta ise Abidal, Dani Alves kadar hücuma destek vermesede bu ikili meşhur Barcelona pas organizasyonu içinde bulunan önemli parçalar. Bu sıkıntı ispanyol ekibinin hücum gücünü düşürürebilir. Uzun Manchester United stoperlerine karşı yerden oynamak Barcelona için önemli. Messi bu sezonun en iyi sol beki Evra karşısında beklenenden daha çok zorlanabilir ayrıca Ronaldo ile de aynı kanattta oynadıkları anlarda ise arkasındaki savunmacıya bu sefer daha fazla destek olmalı aynı şey Ronaldo içinde geçerli.

Manchester United, Chelsea’nin yarı finalde uygulamaya çalıştığının aksine topu ayağında isteyecektir ve bunu yapacak kapasitede oyuncalara sahip. Topu rakibe ne kadar göstermezlerse rakibin etkinliğide o derece düşecektir. Rakip savunmanın ağırlığından faydalanıp araya atılan toplarlada tehlike yaratmaya çalışacaklardır. Guardiola’nın ekibine göre daha uzun oyuncularla mücadele edecek ingilizler için her zamanki gibi duran toplar çok önemli. Tabi ki Sir Alex Ferguson’un Guardiola’ya göre sahip olduğu tecrübe faktörü de bugün kendini hissettirecektir.


Geçen sene istatistik ve kazanılan kupalar bakımından Ronaldo’nun gerisinde kalan Messi için de rövanş zamanı olacak. Barcelona’nın defanstaki sıkıntısından faydalanacağını düşündüğüm Manchester United’ın kupayı müzesine götüreceğine inanıyorum blog’da yapılan ankette çıkan sonuçların aksine. Yıldızların gününde olması halinde gollü bir maç izleyebiliriz.

4 yorum:

Onur dedi ki...

Bence ankette Türk futbolseverlerin hangi takima daha cok sempati duydugunun bir yansimasi var. Ingilizlerle hep sorun yasadigimiz ve yasatdigimiz icin Barca eksik olmasina ragmen favori cikmis.

Adsız dedi ki...

Christian Ronaldo ya penaltı çalışılıp çalışılmadığı sorulmuş ve 'çok fazla çalışıyoruz" şeklinde cevap vermiş. Barcelona 1998 yılında Mallorcayı 5-4 lük skorla geçerek İspanya kupasını almıştı ve bu tarihten beri Avrupa Kupalarındki 20 yıllık mücadelesinde henüz penaltı atışlarıyla belirlenen bir maça imza atmadı. Bu süreç içerisinde Manchester United 5 kez penaltı atışları ile sonuçlanan maçlarda yeraldı ve bunlardan 4 ünü kazanmayı başardı. Penaltı atışlarında şansı gülen bir takım diyebiliriz. Eğer bu maç penaltılara kalırsa, son FA CuP ta Everton önünde yarı final maçında korkunç vuruşunun ardından Berbatov un topun arkasına geçip geçmeyeceği merak konusu. / Levent

hadizlow dedi ki...

aga umarım bahis atmadın. yazık etme parana :)

inactive dedi ki...

2003 playstation1:
E: messi mi o kim yaa!auahuhauah
W: görürsün şimdi
...
"otto şuutooo!!!gol gol gol gol"
W:(gol geldi bakışı) ...messi ;)

adam olacak çocuk playstation maçlarından belli olur! :))

 
Site Meter