24 Mayıs 2009 Pazar

Trabzonspor ve Şampiyonluk



Sezona 25 yıldır şampiyonluk görememiş taraftarlarla, yeni bir hoca, yönetim, 20 transfer ve yenilenmiş statla giren Trabzonspor için bu sezon ortaya çıkan tablo bence gayet başarılı. Sezona avrupa hedefi ile girip son anda rotayı değiştirmek sanırım bu sene ligin herşeye gebe olmasına bağlı.

Takımın bu seneki ilk 11’indeki 7 oyuncusunun bu sezon başı takıma katıldığını düşünürsek takımın gösterdiği uyum takdir edilmeli. Bu yenilenmeden sonra yapılcak ilk işin doğru yerlere yama yapılması olmalıdır. Devre arasında ise bu takviyeler yapılmadı ve Alanzinho hamlesi ile Yattara’nın mevcut olduğu hücum hattına bir tek yönlü oyuncu ilavesinden öteye gidilemedi. Alanzinho’da gösterdiği performansla hayalkırıklığı yarattı ve akıllarda Galatasaray maçındaki skora etkisi ve Kocaeli maçındaki göze hoş gelen golü kaldı sadece. Bu kısıtlı kadro erken elenilen bir Türkiye kupası macerası sonrasında sadece lig mücadelesi verdiği için idare etmeye çalıştı. Tek kulvarda yarışırken bile sıkıntılar yaşandı. Takımda Cale’nin bir alternatifi bulunmamakta ve Cale’nin oynamadığı maçlarda stoper oynayan Egemen bu bölgeye kaydırılmakta. Sol bek bölgesinde alternatifi olmayan bir takım için ise şampiyonluk hedefi ne kadar inandırıcı bu tartışılır. Ersun Yanal zamanında takımın hemen hemen 13-14 kişi ile mücadelesi etmesinin nedeni de galiba çok açık.

Liderlik mücadelesine girdikten sonra herkesin şampiyonluk kelimesini telafuz etmeye başlaması bence yapılan yanlışlardan biriydi. Zaten inanılmaz sabırsız bir taraftar kitlesine sahip olan Trabzonspor için bu psikoloji fark etmeden baskıyı oluşturdu, sonunda da üst üste gelen iki iç saha mağlubiyeti ile de patlak verdi. Şapka düştü ve kel göründü. Bu süreçte yönetim ligdeki kalitesiz futbola ve sıralamaya aldanmış olabilir.

Önümüzde bir Wolfsburg örneği durmakta. Bundesliga’da son dönemde gösterdiği mükemmel performasla bu yılın süprizini gerçekleştirmiş oldu Wolfsburg. Hem sportif anlamda yapılan hamleleriyle hem de durum yönetimiyle Wolfsburg güzel bir örnek olabilir. Felix Magath yaptığı açıklamalarda kesin ve emin konuşmak yerine şanslarının yüksek olduğunu belirtmekle yetindi hep. Alınan oyuncular bakımındansa diğer senelerin aksine bu sefer ihtiyaca göre adam alındı ve milli seviye yükselmiş iki italyan defans oyuncusu, Barzagli ve Zaccardo transfer edildi. Ve sonrasında da başarı geldi....

Sezon başında böyle bir tabloyla yola çıkan bir takım için bence hedefler gerçekçi konulmalı ve uzun süreli başarılar arzu edilmeli. Kulübün öncelikle sportif başarıda istikrar sağlaması gerekli. Bir sezon 8. olup diğer sezon 3. olmak ve bunu alışkanlık edinmek sizi hedeflerden şaşırtır. Her sezona şampiyonluk paralosıyla girmemek hedef küçültmek anlamına gelmez. 20 transfer ve yeni bir hocayla kurulan bir takım için avrupa kupalarına katılmayı istikrar haline getirmek, ve sonrasında 3-4 yıllık tutarlı süreçlerden sonra şampiyonluğu telafuz etmek daha gerçekçiymiş gibi gözüküyor. Bu süreçte de doğru hamleleri yapmak belkide bu sabırsız şehre şampiyonluğu getirebilir.

2 yorum:

Onur dedi ki...

Trabzonspor'u aslinda bu sezonun süpriz takimi olarak degerlendirebiliriz. Cok gol kacirdiklari icin elestirilen Gökhan ve Umut ikilisinin toplamda en cok gol atan ikililerden birisi oldugunu hatirlatmak isterim. Ilk baslarda yerlere göklere sigdirilamiyan Song'un sonradan kadro disi birakilmasi Trabzonspor'a has bir olay. Gelecek sezon ise yerinde takviyelerin ve istekli bir Yattara'nin bu takimi daha üst seviyelere cikaracigina inaniyorum. Trabzonspor Bursaspor macinda tribünde gercek bir efsane vardi. Onu gördügümde kalbim ciz etmedi degil. Umarim onun gibi futbolculari tekrar Trabzonspor'da izlemek kismet olur.

Adsız dedi ki...

Öncelikle belirtmek lazım güzel yazı olmuş.
Ama unutulan bir şey varki 25 yıldır şampiyon olamamış bir takım var ortada.Şampiyonluktan da öte büyüklüğü bile tartışmaya açılmış bir takım var.Ha bu arada kimsenin hadddi değildir büyüklüğümüzü tartışmak.İlk etapta bize uzun vadeli değil kısa vadede başarıyı getirecek hamleler lazım.Taraftarın gazı alındıktan sonra ancak uzun vadeli projeler hayata geçirilmelidir.Aksi halde takım yine taraftar baskısı altında ezilecek gene Trabzonda maç kazanamama sıkıntısı çekecektir.

 
Site Meter