18 Temmuz 2009 Cumartesi

Sabrın Son Noktası: Sabri Sarıoğlu


"Galatasaray altyapısının 2000’li yıllarda Türk futboluna armağan ettiği ilk oyunculardan biri Sabri Sarıoğlu...Asıl mevkii olan sağ kanadın yanı sıra sağ bek de oynayabiliyor."

2003-2004 sezonunda A takıma yükselen Sabri Sarıoğlu için Galatasaray'ın resmi sitesinde kullanılan cümlelerden bazıları yukarıdaki gibi. Öncelikle bu iki cümlede dikkatimi geçen, 6 seneden beri Sabri'nin bir adım ileri gidememiş olması ve eğer Sabri'yi sağ bekte oynayabiliyor olarak nitelendirebiliyorsak Harry Kewell'ın profiline de stoper oynama özelliğini not düşmemiş gerekebilir.

Sabri'nin asıl yerinin sağ bek olmayıp onu sağ açıkta değerlendirilmesini düşünenleri gördükçe aklıma futbol efsanesi George Best'in David Beckham hakkındaki bir soruya verdiği yanıt aklıma geliyor:

"He cannot kick with his left foot, he cannot head a ball, he cannot tackle and he doesn't score many goals. Apart from that he's all right."

Beckham'ın sahip olduğu tek şey sağ ayağı aynı Sabri gibi ama en azından bunu olabilecek en yüksek verimde kullanabilmeyi beceriyor ve bu konuda dünyanın sayılı oyuncularından biri. "Turkish Beckham" için ise sağ ayağının kalitesinden bahsetmek imkansız, zaten sahip olduğu sol ayağı ise sadece yürümek için kullanıyor. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen Tobol maçında gördük ki Galatasaray'da duran topların hemen hemen hepsini Sabri kullandı. Topun başına Sabri geçtiği zaman hiç heyecanlanmamım sebepleri ise topun ya ön direkteki savunma tarafından uzaklaştırılması ya da alakasız yerlere gitmesine alışık olmamdır. Rijkaard'ın takımda da hala duran topları Sabri kullanıyorsa burada hatayı kimde aramak lazım onu da çözemedim. Tamam sahada Kewell yoktu ve Arda ikinci yarı oyuna girdi ama bu isimlerin sahda olduğu anlarda bile topun başına ilk gelen isim yine değişmemekte.


Bir sağ açık oyuncusundan en asgari beklentiler nedir diye düşündüğümümde, adam eksiltebilmesi, uzaktan şut yeteneği, isabetli orta yapabilme özelliği ve bunların yanında her oyucunda bulunması gereken en basitinden futbol zekası. Bu saydığım özelliklerin hiç biri Sabri Sarıoğlu'nda ne yazık ki mevcut değil. Bordeaux maçında attığı golden sonra taraftarlarda nasıl oluştuğunu bilemediğim uzak iyi şut çeker imajını pekiştirmesi daha da üzücü.

Sabri'nin sahip olduğu özelliklere baktığımızda, kendi taraftarına krampon fırlatma, rakip futbolcularla saha içi ve dışı kavgalar, hakemlere en basit taç kararından sonra itiraz, amigoluk yeteneği, defansın nasıl yapıldığından bihaber durumda olmak, Fenerbahçe maçlarından önce yumruk şov en iyi yapabildikleri. Eğer bir futbolcu tüm bu olumsuz özelliklerine rağmen sırf ordan oraya bilinççsizce koşuyor ve altyapıdan yetiştiği için "evlat" etiketi sayesinde bunca zamandır kadroda yer buluyorsa Sabri'de benim göremediğim birşeyler olmalı.

Geçen senenin kadrosunun üstüne yapılan takvilerden sonra şu takımdan gitmesini istediğim iki oyuncu var; biri Lincoln hazretleri ki kendisinin takımla ilişkisi kesildi diğeri de Sabri Sarıoğlu'dur. Bu iki virüs niteliğindeki ismin takımdan gönderilmesi halinde Galatasaray'ın hem maddi hemde bazı konularda rahatlıyacağına inancım hala devam etmekte. Biri gitti diğerinin de gidişi yakın olması dileğiyle...

5 yorum:

inactive dedi ki...

bi maçta spikerin "duran topların usta ismi sabri geliyor topun başına" demesi beni derinden yaralamıştı.o zamana kadar nefret ettiğim sabriye o zamandan sonra acımaya başladım ve hala acıyorum.yeşil sahadan ziyade bir kaportacıda daha fazla işe yarayacağını düşünüyorum.en azından alet edevatı çabuk getirir...

tranella dedi ki...

tamam sabri harika bir oyuncu değil ama bu kadar sabri hakkında kötü yazılara gerek yok o adam orda kendi istediği için durmuyo eleştirilmesi gereken sabriden önce onu oynatanlardır

CAA dedi ki...

Çok ağır eleştiri , çok vicdansızca olmuş. Elbette yetenkli olmayabilir ben onda Hagi yeteneği var demiyorum. Ama bir futbolcu sadece yetenekten mi oluşur? yada takımınızdaki her oyuncu yetenekli mi olmalıdır? bence olmamalıdır yetenkli oyuncularınızn yeri ayrıdır. Ama onun dışında çlaışacak koşacak her topa basacak ciğeri 2 maç arka arkaya yapsa yetecek oyuncular lazımdır. Sabri bu tür oyuncuların sınıfındadır. Sabriden daha üstünün beklenmesi hatadır. Sabrinin sağ ayağı kuvvetlidir ama isabetli vuramayabilir fakat sabri çerçeveyi tuturduğunda benim diyen kaleci tutmaya zorlanır. Bordo maçı dışında sabrinin uzaktan attığı gol sayısı çok fazladır. yada şöylede diyebiliriz gol olmasada kaleyi bulupğ kaleciden seken toptaki katkısınada bakmak lazım.Sabriyi ben seviyorum çünkü çalışkan azimli gayeretli bazı oyuncular gibi ( sergen, lincoln ... ) tasaruflu kullanmıyor kendini.Canını dişine takıp oynuyor ben seviyorum böyle futbolcuları. Saç baş yoldurtmazmı yoldurtabilir ama elinizde sağ bekiniz yoksa olan sakatsa oyna dediğinizde oynuyorsa yapılacak birşey yoktur. O durumdada kızacağınız adres Sabri değildir. Teknik Direktördür. Sağ açıkt aoynatmak gerektiğini ısrarla düşünüyorum. Arkasında Uğur ozmaan daha güzel olacaktır herşey.

Gelelim Sabrinin hırcınlığına tek tasvip etmediğim nokta orası hakemle dalaşması rakip oyuncuya gider yapması.Ama amigoluğunu seviyorum Galatasaray Fenerbahçe Basketbol maçında seyircimiz staddan atıldığında içerde futbolcular kalmıştı Sabri canı yürekten bağırtıyordu takımı lazımdır böyle Galatasaraya aşık futbolcular.Haksız bir yargıya daha gelelim. Krampon atmasına.Atmasını tasvip etmiyuorum ama olayı tam anlamıyla bilmeden direk eksileri arasında saymak, tarafsızlıgıan objektifliğine inandığım sevgili volky e yakışmamıştı.Şundanki herkesin ruh hali herzaman aynı olmaz elleri kolları dolu belki hocasından fırca yemiş zaten kampta su stresınız var kim gidecek kim kalacak heleki internette forumları okuyorsanız kimsenin sizi sevmediğini biliyorsanız daha streslı olursunuz canınız o an imza vermek istememiş olabilir bence hakkıdır.Seyirci oyuncusunu tapulu malı gibi görmeycek ona kufretmeye hakkı yok.He sabrı orda hıcbırsey yapomamalıydı ama küfür de edilmesi yanlış.Sabri nin imza verme olayıyla ılgılı sunu söyleyim tam floryadan cıkacakken imza istedim indi arabasından imzasını verdi, fotoğrafını da çektirdi bu kişilkteki bir insan demekki ogün çok doluymuş aklında başka sıkıntıları varmış imza verememiş.Olabilir onlarıda anlamak lazım.

Gelelim Sabriyi savunduk peki hata imde hata Eğer sabri kötüyse onu oynatan hocada, Sahaya çıkar çıkmaz onu kadroda görüp genemi sabri diyen, sabri kendileri önünden geçerken yada ilk yaptığı başarısız ortada ona saydırarak daha 10. dakikada oyuncusunu maçtan düşürünce takımına katkı yaptıgını sanan seyırcideir.

Adsız dedi ki...

"yada takımınızdaki her oyuncu yetenekli mi olmalıdır". Kayseri Erciyesspor dan bahsetmiyorsak evet GALATASARAYDA HER OYUNCU YETENEKLİ OLMALIDIR. "sabri çerçeveyi tuturduğunda benim diyen kaleci tutmaya zorlanır" Ben 30 larında olan göbekli bir adamım BENİMDE 100 ŞUTUMDAN BİRİ ÇERÇEVEYİ BULUR inanın. "Saç baş yoldurtmazmı yoldurtabilir" Hocam yeter saç kalmadı taraftarda, BU GİDİŞLE HERKES BİTKİ DERMAN YA DA BIOXIN kullanacak yeter! "Seyirci oyuncusunu tapulu malı gibi görmeycek ona kufretmeye hakkı yok" Her taraftar bilir ki MÜŞTERİ VE TARAFTAR HER ZAMAN HAKLIDIR :) Suçlu tarafar mı? Peki tamam faturayı bize kesin herşey düzelsin. SABRİ BOŞ TRİBÜNLERE MARADONA KESİLSİN. HADİ BAKALIM.

KASAP

Unknown dedi ki...

Üzülerek söylüyorum ki Sabri'nin Galatasaray'dan ayrılması iyi bir transfer teklifi almadıkça mümkün değil. Bordeaux maçında attığı golden sonra GS, Sabri ile süresiz sözleşme imzalamış oldu diyebiliriz.

 
Site Meter