19 Temmuz 2009 Pazar

Galatasaray ve 4-3-3


Dünya üzerinde 4-3-3'ü kusursuz şekilde uygulayabilen Barcelona'nın eski hocasını takımınızın başına getirdiğiniz zaman elinizeki kadroyuda bu taktiğe en uygun hale getirmek durumdasınız. Tobol maçında sahaya çıkan takımı ve oyunu baz alıp bir değerlendirme yapmak anlamsız olur. Benim tahminim Tobol maçında sahaya çıkan takımdan 2 ya da 3 oyuncu düzenli olarak forma şansı bulacak. O yüzden genel bir Galatasaray değerlendirmesi yapmanın daha yararlı olacağına inanıyorum.

Bu sene Galatasaray'ın oynamak istediği taktik 4-3-3 olunca Barcelona'yı kıstas almaktan başka seçeneğiniz kalmıyor. Tabi ki oyuncuları birbirleriyle kıyaslama gibi bir durum söz konusu olamaz, burada önemli olan Barcelonalı oyuncuların sahada neler yaptıkları ve Galatasaraylı futbolcuların bu seviyeye ne kadar yaklaşabileceği.

Defans bölgesinden başlarsak, bu sistem içinde defans hattının çoğu zaman alan daraltmak ve hücuma katılmak için santraya kadar çıkacağını düşünürsek bu da demek oluyor ki maç içinde zaman zaman defans ile kaleci arasında 30-40 m bir boşluk kalacak. Bu boşluğun madene dönüşmemesi için stoperlerinizin hızlı olmalarının yanında topla oynama konusunda becerikli ve ilk hamlelerde isabetli olmaları lazım. Bu şartlar altında Galatasaray stoperlerine baktığımız zaman bu özellikleri sağlayan oyuncu bulunmamakta. Gökhan Zan'ın ilk hamlelerdeki beceriksizliğinin yanında hantal olmasını göz önünde bulundurursak Servet'in yanına bu tarz bir oyuncunun transfer edilmesinden geçtiğimiz günlerde bahsetmiştik. Şuan eldeki stoperleri göz önüne aldığımızda Servet ve Gökhan Zan'ın oynayacağını varsayarsak bu ikili Galatasaray'ın başını çok ağrıtabilir. Eldeki diğer stoperler Emre Güngör, Emre Aşık, Semih Kaya 4-3-3'ün gerektirdiği özellikleri taşımasalar da 3 kulvarda ( Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve Uefa Avrupa Ligi ) mücadele edecek Galatasaray için yeterli derinliği sağlamaktalar.


Yıllardan beri Galatasaray'ın kanayan yarası olan sağ bek bölgesi şuan için en sorunlu yer gibi gözükmekte. Eldeki isimler Uğur Uçar ve Serkan Kurtuluş. Serkan'ın henüz bu seviyede bir mücadeleye hazır olmadığını düşünmekle beraber daha sık oynayabileceği bir takımda maç tecrübesi kazanmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Uğur ise uzun bir aradan sonra takımla çalışmalara başladı, böyle bir sakatlığın ardından ne kadar süre içinde formuna kavuşur orası belirsiz. Elde geriye Barış Özbek, Sabri Sarıoğlu ve Tobias Linderoth dışında alternatif bulunmamakta. Sabri için herşeyi bu postta ele aldık, Barış'ın sadece acil durumlar veya saha içi taktik değişikliğine gidildiği sürece düşünülebileceğini varsayarsak şimdilik en uygun isimler Uğur Uçar ve Tobias Linderoth. İkisininde yaklaşık 2 seneden beri futboldan uzak kalması, Rijkaard'ın 90 dakika boyunca beklerinden hücuma destek beklentilerini karşılayamayabilir. Bana göre en iyi çözüm sağ bek hasretine son verebilecek bir transferin yapılmasıdır. Sol tarafta ise Hakan Balta'nın yeri garanti gibi. Hakan Balta'nın olmadığı takımda Volkan Yaman'ın formayı Alparslan Erdem'e kaptırması Volkan'ın Galatasaray'daki kariyerinin çok uzun sürmeyeceğini gösteriyor.


4-3-3'ün en kritik bölgesi ortasahaya baktığımızda ise, kadroda Barcelona'da Keita ve Yaya Toure'nin görevini üstlenebilecek Mehmet Topal bulunmakta. Mehmet orta sahanın ortasında daha çok pis işler (top çalma, pres, defansa yardım) için biçilmiş kaftan. Yeni transfer Mustafa Sarp, Mehmet Topal seviyesinde olmasa da yoğun maç temposunda Topal'ı bazı maçlarda dinlendirmek için ideal bir rotasyon elemanı. Ortanın sağında ise Ayhan, Barış ve Linderoth üçlüsünden birinin görev alması muhtemel. Oyunu iki yönlü oynayabilme özelliğinden dolayı Ayhan bir adım önde bana göre.


Kritik bölgenin kilit mevkinde düşünülen adam ise Arda Turan. Arda'dan yeni pozisyonunda hemen Iniesta etkisi beklemek yanlış olur. Arda bu bölgeye ne kadar çabuk uyum sağlarsa Galatasaray'da yeni taktiğine uyum süreside o derece kısa olur. Sırtına geçirdiği 10 numaralı formadan daha çok koluna taktığı kaptanlık pazı bandının sorumluluğunda olmalı Arda. (Kaptanlığı devraldığında Emre Aşık, Ayhan Akman ve Sabri'den çok şey öğreneceğim açıklamasına Sabri'yi de eklemesine anlam verebilmiş değilim). Arda'nın zaman zaman rotasyonda ileri üçlüde yer alacağını düşünürsek ortasaha Topal - Linderoth (Barış) - Ayhan üçlüsünden oluşabilir.


En sorunsuz böle gibi gözüken forvet hattında, Baros ve Keita'nın yerleri sabit gibi. Kewell'ın rotasyona en çok girecek oyuncu olduğunu düşünüyorum. Kewell'ın tasarruflu kullanıldığı anlarda ileri üçlüyü Arda ile takviye etmek mümkün. Baros, üçlünün ortasında oynamak için ideal bir forvet. Oyunu kanatlara yayması, top taşıması ve topu saklama özelliklerini bu sistemde daha da efektif kullanabilir. Baros ile dönüşümlü rotasyonda yer alacak Nonda'nın ise bir an önce eski gücüne kavuşması gerek. Kongolu forvet eski formuna kavuşursa takımın sıkıştığı anlarda kenardan gelip gerekli katkıyı sağlayabilir. Keita sağ ve sol kanatta yaratıcı özellikleri ile takımı adına direk skoru değiştirebilecek kapasitede. Daha çok Arda ile oynadığında kanat değiştirdiklerini görebiliriz. Defans hattının aksine Baros, Nonda, Kewell, Arda, Keita'dan oluşan hücum gücü bu taktik için çok uygun.

Hollandalı hocanın elinde sihirli değnek olmadığı için kafasındakileri sahaya yansıtabilmesi doğal olarak zaman alacak. Bu süreçte Arda'nın yeni mevkisine uyumu, Nonda, Uğur ve Linderoth'un eski sağlıklarına bir an önce kavuşması, ulusal takımın defans çekirdeğini oluşturan(?) Galatasaray defansının göstereceği performans Hollandalının işini kolaylaştıracak etkenler gibi gözüküyor.

2 yorum:

hadizlow dedi ki...

Galatasarayın durumunu tamamıyla anlatmışsın. tam bir GS analizi. eksiği yok fazlası var. Ah şu takımda bi de KRAL :) olucaktı. Baros un bi alternatifi olabilseydi keşke.

Serkan Akçay dedi ki...

wolki, analiz muheteşm olmuş kardeşim eline sağlık.. t.d. ümüz formu hemen yakalayamayız dedi ama formu yakaladığımız zaman takım olarak,bu takımın çok büyük işler yapacağından şüphem yok.daha 1 transfer daha yapılacak bana göre,ama nereye yapılacak? gerekli mewki yok bence ki wrsada neresi bunun tartışılması lazım..ama beinm fikrim illede olcaksa baroşun yanına yada onun alternatifi olacak ii bi forwet lazım mazallah sakatlık bişi olursa nondayla yaserle yürümez bu iş..

 
Site Meter