4 Haziran 2009 Perşembe

NBA Finals 2009


Beklenen an geldi ve NBA finalleri bu gece başlıyor. Buraya kadar gelmesi bence süpriz sayılabilecek Orlando Magic, Batı şampiyonu Los Angeles Lakers ile NBA’in en büyüğü olabilmek için mücadele edecek.

Saha avantajı sezonu daha iyi bir galibiyet yüzdesi ile kapatan Lakers’da. Bu seride kilit rol oynayacak faktörlerden sadece biri. Lakers sahasında oynayacağı ilk iki maçta fire verirse işleri zora girebilir. Unutmayalım ki Orlando Magic finale gelene kadar oynadığı üç seride de deplasman galibiyetleri elde etti. Son şampiyon Boston Celtics’i serinin son maçında deplasmanda yenip elemişlerdi.

Finallere Lakers tarafından baktığımızda, Play-off ‘a kötü başlayıp zaman geçtikçe ivme kazandılar. İlk turda dağınık haldeki Utah Jazz’ı 4-1 ile elediler. Seri beklediklerinden kolay geçti ama Lakers’ın performansı tatmin edici değildi. Utah Jazz’dan sonra karşılarına eksik Houston Rockets geldi. Play-off’lara başlamadan T-Mac’i kaybetmişlerdi. Portland serisinde ise Dikembe Mutombo sakatlandı ve kariyerini sonlardırdı. Konferans finalleri başa baş giderken Yao Ming’inde sakatlanıp sezonu kapatması dengeleri değiştirecek gibi gözüküyordu. Pota altı sadece Scola ve Hayes’e emanetti. Sadece iki oyuncuyla Lakers’a karşı direnmeleri çok zordu. Beklentilerin akisene Houston Rockets evinde oynadığı maçlarda hırsını ve mücadele seviyesini arttırarak galibiyetler aldı, ama bu performansı deplasmanda gösteremeyip elendiler.Konferans finallerinde artık toparlanacağını umduğumuz Los Angeles Lakers, .Denver Nuggets biraz daha dikkatli olabilse neredeyse seride 2-0 geriye düşecekti. Batı final serisi 2-2 olduktan sonra Lakers bir şampiyon gibi oynayıp durumu 4-2 yaparak finallere adını yazdırdı.


Doğu konferensında ise, ilk turda Philedelphia 76’ers ve konferans yarı finalinde de Boston Celtics’i Play-off dışına iten Orlando Magic tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Doğu konferansı finaline çıktıklarında ise karşılarında o ana kadar oynadığı tüm maçları kazanıp 8-0 lık bir seri yakalayan Cleveland Cavaliers vardı. Bu başarısı tartışma konusu olan CAVS, Orlando Magic karşısında da favoriydi. Daha önceki turlarda zayıf rakipler ile karşılaşması Cleveland’ı bence yanıltmıştı. Takım performansının da tek bir kişiye bağlı olması CAVS için başlıca sorundu. Sonuçta LeBron’da zamanı gelince yorulacaktı. Orlando Magic’in dört dış oyuncu ile oynadığı sistem karşısında çaresiz kaldılar. LeBron’a, West ve Varejao dışında destek hiç gelmedi. Mo Williams ise normal sezonda gösterdiği performansın aksine Play-off’da tam bir hayal kırıklığı yarattı. Tüm bunların sonucunda Orlando Magic bu senenin süprizini gerçekleştirerek NBA finallerine adını yazdırdı.

Orlando Magic’e şu ana kadar başarıyı getiren dört şutör ve Dwight Howard’lı sistemde Hidayet Türkoğlu başrolde bulunmakta. Pota altını domine eden Dwight Howard’ın etkinliğinin paslarla artması, Lewis ve Pietrus’un boş şutlar bulması hep Hidayet’in oyun içindeki yaratıcılığına bağlı. Doğu finali serisinde 6.7 asist ortalaması da bunu göstermekte. Coach Jeff Van Gundy’nin bir nevi sahadaki lideri gibi Hidayet. Dwight Howard’ın Hidayet sahada yok iken vahşi bir aslandan nasıl evcil bir kediye dönüştüğünü çok rahat farkedebilirsiniz.


Final serisine baktığımızda Orlando Magic’in bu sefer karşısında Cavaliers kadar tecrübesiz bir ekip yok. 30. kez finallerde boy gösterecek Lakers’ın koçu Phil Jackson’ın tecrübesini tartışmak bile gereksiz. Orlando Magic için bir diğer olumsuzluk ise, takımın başarılarından sonra Lakers’ın onları ciddiye alacak olmasıdır. Diğer takımların yaptığı gibi asla onları küçümsemeyeceklerdir. Hidayet ve ekibi saha avantajını ele geçirmek istiyorlarsa Cavs’a uyguladıkları gibi ilk iki maçtan bir galibiyet çıkartıp sahalarındaki maçları kazanmaları lazım.


Kobe Bryant’ı şu an itibariyle durdurmanız zor gibi belki biraz olsun yavaşlatmayı deneyebilirsiniz. Mantıklı olan Kobe Bryant’ın en büyük yardımcıları Gasol, Ariza ve Odom’u durdurmak. Bunu yapabilmek için de Orlando’nun elinde silahlar var. Eşleşmeleri lehine çevirebilecek Hedo, Lewis ve Pietrus. Dwight Howard’ın etkiliğini azaltmak Kobe’ye göre daha kolay gibi. Her ne kadar Play-off’larda serbest atış yüzdesini arttırsada finallerde olmanın stresi ile onu çizgiye götürmek iyi fikir olabilir. Lakers, Howard’a top indiğinde ikili sıkıştırmaları da deneyecektir. Bence Orlando Magic’i durdurmak istiyorsanız takımın Hedo ile bağlantısı kesmeniz gerekir. Bunu da oyunu giderek geliştiren Trevor Ariza ile deneyeceklerdir. Zaman zaman Odom ve Kobe’nin de Hidayet’i savunduğunu görebiliriz. Pota altındaki mücadele ise tam bir devlerin savaşı. Gasol ve Howard’ın kapışması izlenmeye değer. Burada Bynum’ın Gasol’a ne kadar yardımcı olacağı çok önemli. Gasol – Bynum ikilisi pota altında Lewis-Howard ikilisine üstünlük kurması muhtemel. Yedekten gelicek yetenekleri kısıtlı Polonyalı Gorta’da Orlando’ya direnç katması lazım pota altında.

Her ne kadar gönlüm Orlando’dan yana olsa da saha avantajı, tecrübe faktörü, kadro kalitesini göz önüne aldığımda benim oyum Lakers’tan yana. Kıran kırana geçicek bir seri sonunda Lakers’ın zafere ulaşacağına inanıyorum. Anket sonucuyla yine ters düşsemde umarım ben yanılırım ve NBA’de şampiyonluk gören ikinci temsilcimiz Hidayet Türkoğlu olur.


5 Haziran Cuma LA Lakers - Orlando 04.00 NTV (CANLI)
8 Haziran Pazartesi LA Lakers - Orlando 03.00 NTV (CANLI)
10 Haziran Çarşamba Orlando - LA Lakers 04.00 NTV (CANLI)
12 Haziran Cuma Orlando - LA Lakers 04.00 NTV (CANLI)
15 Haziran Pazartesi Orlando - LA Lakers 03.00 NTV (CANLI)
17 Haziran Çarşamba LA Lakers - Orlando 04.00 NTV (CANLI)
19 Haziran Cuma LA Lakers - Orlando 04.00 NTV (CANLI)

1 yorum:

ali orhan dedi ki...

tam bir basketbol şöleni.gonlum he-do dan yana!

 
Site Meter